BERITA

Wanita 23 tahun korban termuda Covid-19 di M'sia

Diterbitkan
Dikemaskini 9 Apr 2020, 6:33 petang

Seorang wanita berusia 23 tahun menjadi mangsa termuda yang meninggal dunia akibat wabak Covid-19, menurut Kementerian Kesihatan hari ini.

Ketua Pengarah Kesihatan Dr Noor Hisham Abdullah, wanita warga Malaysia itu adalah pesakit ke-2864 yang mempunyai latar belakang penyakit tiroid, dan mempunyai kaitan dengan kluster persidangan gereja di Kuching Sarawak.

Noor Hisham berkata, wanita tersebut bagaimanapun bukan peserta sidang Good News Fellowship yang diadakan pada 27 hingga 29 Februari lalu.

"Beliau mempunyai sejarah kontak rapat dengan dua kes positif Covid-19 (kes 2,469 dan kes 2,470) dan merupakan kes generasi kelima kluster persidangan gereja.

"Beliau dirawat di Hospital Umum Sarawak pada 30 Mac dan disahkan meninggal dunia pada jam 9.42 pagi hari ini," katanya ketika sidang media di Putrajaya hari ini.

[Berita lanjut menyusul]


Dapatkan maklumat terkini dan perincian berkenaan penularan Covid-19 di Malaysia di laman penjejak ini.

Komen

Malaysiakini tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.