BERITA

MH370: Perancis serah imej baru objek

Diterbitkan
Dikemaskini 23 Mac 2014, 7:25 malam

Malaysia hari ini menerima gambar satelit baru daripada pihak berkuasa Perancis menunjukkan objek berpotensi di koridor Selatan, dalam usaha pencarian pesawat MH370.

Menurut kenyataan Kementerian Pengangkutan, Malaysia segera menyampaikan imej itu kepada pusat penyelarasan usaha menyelamat Australia.

Koridor Utara terletak antara Indonesia hingga Lautan Hindi.

Perkembangan terbaru ini sekali gus menguatkan teori bahawa MH370 mungkin berada di kawasan itu.

Kementerian Pengangkutan bagaimanapun tidak memberikan sebarang maklumat terperinci berhubung imej itu atau mengedarkannya kepada media buat masa ini.

Sebelum ini dua lagi negara mendedahkan imej satelit, iaitu Australia dan China. Pasukan pencarian bagaimanapun belum dapat mengesannya.

Sementara itu, sejak kehilangan pesawat itu pada 8 Mac, hari ini pertama kali kerajaan tidak mengadakan taklimat media, sebaliknya hanya mengeluarkan kenyataan bertulis.

[Baca berita penuh]

Komen

Malaysiakini tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.